Logo WijDeventer

Buurtbewoners werken samen aan een groener en mooier Colmschate

IVN Overijssel, gemeente Deventer, De Ulebelt, bewoners en kinderen zijn gestart met een project om (een deel van) Colmschate groener en gezonder te maken.

'Groen doet goed. Dat weten we natuurlijk al. Dat groen ook bijdraagt een gezonde woon- en leefomgeving is niet alleen belangrijk om over te lezen maar juist ook te ervaren. Bewoners en kinderen hebben daar hele goede ideeën over’, vertelt projectleider Lilian Dieben. 

Daarom zijn de organisaties samen met volwassenen en kinderen gestart met een project om Colmschate-Zuid groener en gezonder te maken. De eerste twee bewonersavonden zijn geweest in Verbindingscentrum de Fontein waarbij bewoners al hun ideeën konden uiten. Veel bewoners hadden de tweede bijeenkomst een aantal buren meegenomen. De meest wilde ideeën zijn al op papier gezet: van het omvormen van saaie stekelige plantenperkjes tot bloemenpracht tot een wandelroute van 1 tot 5 km waar je van alles in kunt ontdekken.

Handen uit de mouwen

Er zit een hoop energie bij de bewoners die meepraten. Dat is voor de initiërende partijen een fijn idee, want zij gaan straks ook zelf de handen uit de mouwen steken. Met hulp van de gemeente en IVN Overijssel worden meerdere plekken in de wijk aangepakt. Daarvoor hebben Provincie Overijssel en gemeente Deventer samen 20.000 euro beschikbaar gesteld. Een van de bewoners wil volgende week al aan de slag: ‘Laat de gemeente het plantenperk maar leeg trekken, dan zorg ik er wel voor dat er volgende week een mooi bloemig perk ontstaat.’ Helaas gaat het zo snel niet, de plannen worden nu uitgewerkt. In het voorjaar worden de handen echt uit de mouwen gestoken.

Kinderen hebben de beste ideeën

Ook de kinderen van BSO Sam & Sjakie hebben goede ideeën. Vijftien kinderen deden eind november mee aan een brainstormsessie over meer speelnatuur bij de BSO. Uit de vele ideeën die geopperd werden, kozen ze uiteindelijk hun belangrijkste wensen. ‘Ik wil graag kunnen klimmen en een picknickplek met mooie bloemen er omheen’ geeft een jonge buurtbewoner aan. ‘En er moeten hotels komen voor dieren!’ voegt een ander kind toe. In het voorjaar helpen met planten, zaaien of insectenhuisjes maken? Daar hebben ze nu al zin in!