Logo WijDeventer

Snippeling dankt Oxe

Oxe, 4 mei 2021: De herinneringsbank ‘Snippeling dankt Oxe - april 1945’ staat er 75 jaar na plaatsing aan de Oxersteeg weer als nieuw bij na een grondige opknapbeurt.

Een informatiebord dat dinsdagavond werd onthuld, vertelt over de aanleiding voor de herdenkingsbank.

De bank ‘Snippeling dankt Oxe’ werd op 4 mei 1946 door buurtvereniging De Snippeling aangeboden aan de inwoners van Oxe als dank voor de gastvrijheid en geboden hulp tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Vele gezinnen van buurtschap de Snippeling moesten toen evacueren en vonden vanaf oktober 1944 tot de Bevrijding begin april 1945 veilig onderdak bij verschillende boerderijen in Oxe.

Gerestaureerde bank en informatiebord

In het voorjaar van 2020 is de bank gerestaureerd door de buurtvereniging Oxe met subsidie van WijDeventer Buiten.  Het onderstel van de smeedijzeren bank is origineel, de eiken planken zijn nieuw. Nieuw is ook het informatiebord bij de bank, om de herinnering aan ‘Snippeling dankt Oxe’ levend te houden. Buurtvereniging De Snippeling heeft daarvoor gezorgd. Het informatiebord werd in kleine kring onthuld door drie geboren en getogen Snippelingers die ook aanwezig waren tijdens de plechtigheid in 1946.