Logo WijDeventer

Bewonersinitiatief Nieuwe Rij

Groen versterkt de Nieuwe Rij

Groen versterkt de Nieuwe Rij

Zo’n 5 jaar geleden hadden de bewoners van de Nieuwe Rij in de wijk Voorstad al het idee om de heetste plek van Deventer te vergroenen. Helaas liepen de bewoners tegen te veel regeldingen aan en is het toen gestopt. In 2022 kwam het idee toch weer naar boven. Er was inmiddels geld beschikbaar vanuit de gemeente voor hittestress. Een mooie kans en die werd gegrepen. 

Bewoners wilden aan de slag

Het idee was om het hoger liggende deel van de Nieuwe Rij aan te pakken en groener te maken. Bewoners werden bij elkaar geroepen door aanjager Pieter Helfferich, bewoner van de Nieuwe Rij. Er ontstond een whatsappgroep waardoor er makkelijk gecommuniceerd kon worden. In het begin was het vertrouwen nog laag en kon je de teleurstelling voelen over de situatie zoals het er jaren bij lag. Een verloederd en versteend stuk met bomen die tussen de stenen geen kans hadden. Maar doordat er nu echt wat mogelijk was, werden bewoners enthousiast en wilden zij samen dit bewonersinitiatief oppakken. 

Het plan werd groter

En het enthousiasme groeide waardoor al snel het idee ontstond om het lager liggende deel ook aan te pakken. Samen met een hovenier maakten de bewoners een plan, waarbij ca. 700 m2 aan tegels worden gewipt. Vanuit de gemeente werd er geld beschikbaar gesteld vanuit hittestress en WijDeventer. Daarnaast stelde woonbedrijf ieder1 ook budget beschikbaar. Om het hele plan uit te kunnen voeren, werd er subsidie aangevraagd bij de Provincie Overijssel. Doordat deze bewoners hart hebben voor hun buurt, denken in kansen en eigenaarschap pakten, is er uiteindelijk akkoord gegeven op hun plan. Het ging misschien niet altijd makkelijk, maar het is zeker een succes geworden!

Samen doen

Veel bewoners uit de straat hebben meegedaan. En wat is er hard gewerkt samen met de hoveniers Corné van Kempen en Foppe Bijleveld. Bewoner Pieter vertelt enthousiast: “Door samen te doen, leer je elkaar echt kennen. Iedereen is betrokken en het wordt samen gedragen. Toen de bomen waren geplant, hebben verschillende mensen een boom geadopteerd voor het water geven. En de pas geplante klimboom geven we nu met elkaar elke week 100 liter water. Dat samen doen, zorgt voor verbinding. Maar er is meer ontstaan; we organiseren nog een eindfeest en de nieuwjaarsborrel staat al gepland bij het Chinees Restaurant New King Tiu, die uiteraard ook betrokken was bij de uitvoering.”

Meer geluk

Pieter geeft aan dat de straat mooier is geworden en schoner. Ook biodiversiteit was voor de bewoners een belangrijk punt. Het voelt koeler aan wat uitnodigt om er te gaan zitten en heerlijk te genieten. En het groene uitzicht maakt gelukkiger. Al met al heeft het bewonersinitiatief de mensen in de straat blijer gemaakt. 

klik op de bijlage hieronder en kijk naar een kort filmpje met foto's van uitvoering tot resultaat van het vergroenen van de Nieuwe Rij!