Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Rondleiding Zandweerd

De leukste ideeën komen soms gewoon aanrollen. Er moet dan natuurlijk wel iets mee gedaan worden. En dat is precies wat Tineke Hoogenkamp deed.

Zij organiseerde, samen met Peter Dekker, bestuurslid van de Stichting Oud Deventer, een wandeling door de Zandweerd. Er bleek veel belangstelling voor te zijn. Dus wie weet komt er een herkansing voor degenen die het zondag 15 oktober gemist hebben.

Straatbeeld

Peter Dekker wees op kleine bezienswaardigheden in het straatbeeld, zoals de patronen van het metselwerk, indeling van ramen, indrukwekkende deuren in bescheiden gevels. Hij gaf ook een heldere uiteenzetting over de veranderende woonomstandigheden van arbeiders die werkten in de fabrieken, ooit gevestigd op de Zandweerd.

Woningen

De huizen en gebouwen in deze wijk maken iets duidelijk over de geschiedenis van deze werkers. En die van de eigenaren van de fabrieken- o.a. zij zorgden er voor dat hun werknemers in een degelijk huis(je) in een goede omgeving konden wonen.
Dit blijkt ook uit het concept "tuindorp" (begin 20e eeuw). Karakteristieke poorten geven toegang tot dit deel van de wijk. Er zijn niet alleen tuinen bij de huisjes, er is ook een grasplein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen mogen spelen. (Aan de Zwolseweg staat het type huizen waarin de fabrieksdirecteuren zich vestigden.)

Jaren vijftig

De ontwikkeling ging verder: in het midden van de vorige eeuw werd het belangrijk geacht dat voldoende daglicht de huizen binnenkwam ("Laat licht en lucht uw woning binnendringen", ter bestrijding van tuberculose). Daar werd rekening mee gehouden door geen aaneengesloten blokken woningen te bouwen maar hier en daar voldoende ruimte tussen de woningen te laten.

Rondleiding

Tijdens de zonnige wandeling kwamen een paar bewoners verbaasd vragen wat er eigenlijk te zien was in hùn straat. Een groep rondkijkende mensen, met een vertellende gids, dat hoort meer bij de oude binnenstad. De deelnemers, zeker degenen die óók in de Zandweerd wonen, kunnen daar nu waarschijnlijk antwoord op geven. De Zandweerd is namelijk een interessante wijk.