Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Oversteek Zwolseweg veiliger

Een aantal ouders van de Adwaitaschool zijn al lang bezig om de oversteek ter hoogte van de Heilig Hartkerk te verbeteren. De Adwaita heeft twee locaties, de onderbouw zit aan de Jacob van Deventerstraat en de bovenbouw aan de Kerkstraat. Er zijn dus veel kinderen die de drukke Zwolseweg over moeten steken.

De verkeersouders van de Adwaita hebben een onderzoek gedaan naar verbetering van de zichtbaarheid van het zebrapad. Er zijn verschillende opties onderzocht. Uiteindelijk bleek het Zebra Safe systeem een goede oplossing voor deze locatie. Een systeem waarmee op verschillende plekken in het land goede ervaringen zijn opgedaan.

Hoe werkt het?

Er komt een kleine detectiecamera aan weerszijden van de zebra. Als iemand wil oversteken, geeft de camera een signaal en gaat de verlichting in de weg knipperen. Hiervoor wordt led-verlichting in de straat aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het voor automobilisten en (brom)fietsers veel duidelijker is dat er een oversteekplek is. De ervaring leert dat er dan ook veel vaker gestopt wordt. De verlichting is alleen door weggebruikers te zien. Aanwonenden hebben geen overlast van de verlichting.

Blijven opletten!

Het systeem heet dus Zebra Safe. Het betekent niet dat het nu 100% veilig is. De Zwolseweg is en blijft een drukke weg en bij een zebrapad moet je altijd goed uitkijken. Met het signaleringssysteem is er wel meer aandacht voor de oversteekplaats en dat draagt bij aan de veiligheid.