Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Bie Proaten met jong en oud: Ik hou van Averlo/Frieswijk!

Op 28 februari zijn Sabine Lenderink, Loes Groot Lipman, Minke Hofman, Jolien Reimert en Tosca Abrahams als vertegenwoordiging van Averlo/Frieswijk naar de themabijeenkomst Jeugd geweest in Lettele. Deze werd georganiseerd door het dorpenplatform Deventer Buiten.

Hierbij waren verschillende sprekers aanwezig waaronder 2 dorpenplatformleden die vertelden over verschillende activiteiten tussen jongeren en ouderen. Aan de verschillende dorpen (Diepenveen, Lettele, Schalkhaar, Okkenbroek, Bathmen en Averlo) de taak om eenzelfde activiteit tussen jongeren en ouderen op te zetten waarmee een subsidiebedrag van 500 euro gewonnen kon worden! De 1e plek ging naar het idee van Averlo/Frieswijk: “Samen eten” en “Mijn vader is de beste!”, een spelshow van televisie waarbij vaders met hun kinderen strijden om de titel “Mijn vader is de beste!”.

In het 3e weekend van september tijdens de kermis Averlo is de activiteit “Mijn vader is de beste!” uitgevoerd. Nu was het tijd voor idee 2!

Op vrijdag 2 mei heeft deze activiteit tussen de jongeren en ouderen uit Averlo en Frieswijk plaatsgevonden in Het Wapen van Wesepe. De jongeren en ouderen werden om 10.00 uur ontvangen met een lekker kopje thee of koffie en een plak cake. De jongeren begrepen het idee van de activiteit  goed en verdeelden zich over de verschillende tafels. Er waren 6 tafels gemixt met oud en jong! De jongeren en ouderen raakten gelijk aan de praat met elkaar een vaak was de 1e vraag hetzelfde: “Woar ben ie der ene van dan?”. Na de koffie was het tijd voor een borrel en werd het idee van de ochtend/middag uitgelegd.

Om 10.30 uur was de aftrap met het spel “Ik hou van Averlo/Frieswijk”. De 1e ronde bestond uit een aantal stellingen. Met rode en groene kaartjes moest worden aangegeven of de stelling goed of fout was. De stellingen varieerden van: “Het Plaatselijk Belang bestaat dit jaar 60 jaar” (fout) of “De Frieswijkerweg werd vroeger ook wel de Gorsselseweg genoemd” (goed). 

De 2e ronde bestond uit het raden van liedjes. Er werd een kort fragment van een nummer gedraaid waarna de jongeren en ouderen samen moesten overleggen welk nummer er gedraaid werd. Sommige nummers werden gelijk door de jongeren herkend (Gangnam style, PSY), sommige nummers door de ouderen (Rode rozen, Jantje Koopmans) en sommige door beide (Rosanne, Nick en Simon).

Ook de 3e ronde werd zeer actief meegespeeld door oud en jong. Deze ronde bestond uit het raden van mensen. Personen uit Averlo en Frieswijk werden beschreven met een aantal kernwoorden, waarna het de taak was aan de jongeren en ouderen om de juiste naam op te schrijven!

De laatste ronde bestond uit het “verjaardagsspel”! Van elke tafel werd iemand naar voren geroepen en die personen vormden samen een kring. Het verjaardagsspel bestaat uit een cadeaudoos met een ‘bom’ die word rondgegeven. Wordt de vraag goed beantwoord gaat de doos naar de volgende, is het antwoord fout dan houd ja de doos. Heb je de doos als de ‘bom’ afgaat, dan ben je de verliezer! Er werden vragen gesteld als “Wie is de eigenaar van de School van Frieswijk?”, “Hoe wordt het hek aan de Midlijkerdijk bij Bolink genoemd?”, “Wat was het huis van Kortenhorst vroeger?”, Wie presenteert het programma Boer zoekt vrouw?” en “Hoe heette NUNU vroeger?”. Weet u de antwoorden?

Nadat de bom was afgegaan, was het tijd voor een 2e borrel en gezellig napraten tussen jong en oud over vroeger en nu. Er werd om half een afgesloten met een heerlijk buffet, gezellig samen eten! Het was een zeer gezellige morgen en middag, de reacties van jong en oud waren zeer positief. Het is zeker voor herhaling vatbaar!