Rustige plek om huiswerk te maken

Elke dinsdagavond zijn zo’n 35 jongeren bij Colors in de Venen bezig met hun schoolwerk. Ze vinden er een rustige plek om te werken en als dat nodig is, hulp van een van de begeleiders. Yakup Acikel is een van de vrijwilligers.

De huiswerkklas in Colors (de Venen)

Yakup: “Elke begeleider heeft maximaal 7 jongeren aan tafel, anders wordt het te rumoerig. Bij het indelen houden we rekening met het niveau van de jongeren en de vakken waarin ze wat extra hulp nodig hebben. Dat zijn vaak Nederlands, Engels en Wiskunde.” Yakup is met zijn 24 jaar de oudste begeleider, de anderen zijn minimaal 20. Hij woont in de Rivierenwijk en studeert psychologie, waarmee hij voor veel jongeren een voorbeeld is.

Yakup doet het vrijwilligerswerk graag: “Toen ik op school zat, waren er geen mensen in mijn omgeving die gestudeerd hadden, dus ik stond er meestal alleen voor. Ik vind het fijn dat ik jongeren kan helpen om hun kansen te vergroten. Daarom zijn we niet alleen met het huiswerk bezig, maar hebben we het ook over sociale normen. Bijvoorbeeld hoe je je moet gedragen op school en dat je respect moet tonen tegenover de leraar en andere leerlingen, wat hun afkomst ook is.”

De belangstelling voor de huiswerkklas is groot, maar vanwege de ruimte is er plek voor 35 leerlingen. De jongeren zitten op de middelbare school en er komen ongeveer evenveel jongens als meiden. Sommigen komen uit zichzelf, vaak omdat hun vrienden ook gaan. Anderen worden door hun ouders gestuurd of door de school doorverwezen. Jongerenwerker Mustafa Yavuz bespreekt bij de scholen voor wie de huiswerkklas nuttig kan zijn.

De huiswerkklas is elke dinsdag van 18.30 tot 20.30 uur bij wijkcentrum De Venen aan de Schipbeekstraat.

Reageren

Om reacties te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Interessante websites Rivierenwijk en Bergweide

Interessante websites Rivierenwijk en Bergweide