Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Zeldzaam Mooi-festival op de Hoven

Op zondag 17 juli staan bewoners van de Hoven tijdens het Zeldzaam Mooi Festival in het Worpplantsoen stil bij het 200 jarig bestaan van het park in de huidige opzet. Het Worpplantsoen bestaat als wandelpark al meer dan 300 jaar en had oorspronkelijk de opzet van een sterrenbos.

De Fransen rooiden dit sterrenbos in de winter van 1813/1814, omdat ze een belegering verwachtten en de vijand wilden zien aankomen. Na hun vertrek gaf de stad in 1816 Bartus van Leusen de opdracht een nieuw park te ontwerpen. Hij maakte een voor die tijd modern ontwerp met slingerende paden, waarlangs hij bomen plaatste.  Een ontwerp dat, dankzij een grootschalige renovatie in 2006, nog steeds het Worpplantsoen kenmerkt.

Activiteiten

Kinderen van de Hovenschool hebben medailles geschilderd die aan verschillende bomen verspreid in het park hangen. Op deze medailles staat de leeftijd van de boom vermeld, die kan oplopen tot wel 200 jaar. Daarnaast is er een presentatie van de geschiedenis van het park met oude kaarten, foto’s en ansichten. Verspreid over de dag wordt een aantal keer een vertelling gehouden over de geschiedenis. Tot slot worden tijdens het festival de eerste resultaten onthuld van de werkgroep Waanders.

Werkgroep Waanders

De heer Waanders, die in 2013 overleed, liet de gemeente een legaat na ter verfraaiing van zijn geliefde park. De afgelopen jaren heeft de werkgroep zich gebogen over de aangedragen ideeën en inmiddels zijn de eerste projecten uitgevoerd, waaronder een nieuw wandelpad over de dijk.

Festival

Het Zeldzaam Mooi festival vindt plaats op zondag 17 juli tussen 11.00 en 19.00 uur. Kijk op www.zeldzaammooi.com voor het volledige programma.