Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Wijkcentrum in de Vijfhoek

Het is een van de grootste woonwijken van Deventer: De Vijfhoek. Er wonen veel tweeverdieners en relatief veel jonge gezinnen. Scholen zijn er volop en Winkelcentrum De Vijfhoek biedt voldoende mogelijkheden voor de dagelijkse boodschappen. Maar een plek waar bewoners of kleinschalige groepen bij elkaar kunnen komen, is er niet.

Toen de Vijfhoek net in aanbouw was, zo’n ruim 15 jaar geleden, was daar De Lantaarn, op het Andriessenplein. Bedoeld als Activiteitencentrum. Op een of andere manier is dat niet van de grond gekomen en is het gebouw voor andere doeleinden gebruikt. Met de nieuwbouw van een school in het Fetlaer, verhuist ook een deel van de Kinderopvang en komt er ruimte vrij. Reden voor een aantal partijen om eens te kijken of dat deel van het gebouw gezamenlijk rendabel gemaakt kan worden.

Wijkcentrum5hoek

Langzamerhand krijgen de plannen steeds meer vorm: op 23 augustus opent het Wijkcentrum5hoek zijn deuren! Initiatiefnemer en wijkbewoner Pieter Brink: ‘Het is een beetje kip-ei-verhaal: zijn er nu te weinig activiteiten omdat er geen ruimte is om ze te organiseren, of is de ruimte niet rendabel omdat er niet voldoende activiteiten zijn? Wij denken dat  veel mensen wel iets willen doen in de wijk, maar omdat er geen ruimte is, komt het niet van de grond. Nu er ruimte vrij komt op het Andriessenplein is dat het juiste moment om daar gebruik van te maken!’

Het wijkcentrum wordt een ontmoetingscentrum voor de buurt, met een ‘woonkamerfunctie’ waar iedereen onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje, zijn of haar medebewoners kan ontmoeten. Het centrum wordt gedragen door bewoners, die moeten de activiteiten ondersteunen. ‘Wij zijn geen activiteitencommissie’, benadrukt Pieter, ‘wij hebben de uitdaging opgepakt om de start mogelijk te maken, maar Wijkcentrum5hoek wordt echt van de bewoners.’

Start

‘Van WijDeventer hebben we een startsubsidie gekregen en de gemeente komt ons een aantal jaren tegemoet in de huurprijs’, legt Pieter uit. ‘Maar het is wel degelijk de bedoeling dat het centrum zich uiteindelijk zelf kan bedruipen en een marktconforme huurprijs gaat betalen. Nu kunnen we een paar jaar aan de slag om te zien of er echt behoefte is aan een centrum als dit. Komen er de komende tijd geen mensen, dan is er ook geen behoefte aan het centrum en hoeft er verder geen gemeenschapsgeld in gestopt te worden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lopen!’

Samenwerking

In het centrum moet ook samenwerking ontstaan met andere partijen uit de buurt en in de stad. Zo denkt Cambio na om het centrum te gebruiken als uitvalsbasis voor de wijkploeg en wordt samenwerking gezocht met Raster om bijvoorbeeld voor jongeren een plek te realiseren.

Activiteiten

Iedereen die activiteiten wil aanbieden in de Vijfhoek, van blokfluitles tot leesclub, van klaverjassen tot samen zingen, en van 3Dkaarten maken tot vergaderen, kan contact opnemen met het Wijkcentrum. Meer info is te vinden op www.wijkcentrum5hoek.nl of op www.facebook.com/wijkcentrum5hoek.