Logo WijDeventer

Buurtboomgaard In het Gooikerspark

Sinds 2019 ontfermen een aantal vrijwilligers van het hondenspeelveld in het Gooikerspark zich over de naastgelegen boomgaard met diverse oudhollandse appel en perenrassen.

Met het verzoek van de Beheergroep van het hondenspeelveld om een stuk grond voor een puppyveld, bood de groep aan om het onderhoud van de boomgaard over te nemen. De gemeente ging daarmee akkoord.

Wat is er allemaal gebeurd?

Daarna is er veel gebeurd in de boomgaard. Op advies van fruitboomdeskundigen is gekozen voor een flinke aanpak van de bodem.  De opbrengst van het fruit was matig en de bomen zaten niet goed in het blad. Najaar 2019 is biologische stalmest en kalk aan de bomen toegevoegd en er is flink gesnoeid.  Het effect werd in de zomer van 2020 al gezien. De bomen kwamen beter in het blad, maar veel fruit leverde dat nog niet op. Een boomdeskundige adviseerde om de grond onder de boom te verbeteren door om de 50 cm gaten te boren en te vullen met zwarte tuinaarde. De afgelopen weken zijn handmatig 560 gaten geboord en gevuld met zwarte tuinaarde. Met dank aan gemeente en Cambio werden 1000 zakken compost beschikbaar gesteld en deze zijn handmatig over de boomspiegels verdeeld. Wie nu langs de boomgaard komt, ziet rond elke fruitboom een donkere laag compost. De vrijwilligers hebben enorm veel werk verzet en we hopen in 2021 meer fruit te oogsten. De Beheergroep bedankt gemeente, Cambio en Groenbedrijf.