Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Wel alleen, maar niet eenzaam

Al jaren kom ik in het Titus Brandsma Huis voor de ouderenochtenden en voor “Bij Titus op de koffie”. Je ontmoet daar gezellige mensen en heb je serieuze maar ook huishoudelijke gesprekken. Bijvoorbeeld over eten, drinken en koken.

Zo kwam ook het donderdagdiner ter sprake dat enige dames daags tevoren in dit huis hadden gegeten. “Is dat niets voor jou?” werd mij gevraagd. Ik legde lange tijd deze suggestie naast me neer, maar je kunt dat niet onbeperkt volhouden. Ik besloot me toch maar eens aan te melden en ja hoor,  ik kon mee eten. Natuurlijk was het even vreemd, want behalve een aantal bekende dames zaten er veel mensen die ik niet kende. Belangrijker was echter hoe het eten was: verrassend. Nog belangrijker: hoe was de sfeer? Gezellig en huiselijk, de tafels keurig gedekt, een bloemetje en een lichtje op tafel. Een moment van stilte voor het eten en daarna het gekwebbel. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Je hoort van iedereen: “Ik kom voornamelijk voor de gezelligheid, want alleen eten is niet gezellig”. Voor jezelf alleen koken ook niet, het mondt vaak uit in snel iets warm maken.
Het donderdagdiner is een vrijwilligersactiviteit, een aantal amateurkoks bereiden een hoofdgerecht en een nagerecht en er is koffie of thee na. Doordat de accommodatie in het Titus Brandsma-huis beperkt is, kunnen er maximaal 16 personen mee eten, opgave van tevoren is noodzakelijk en 'wie 't eerst komt...'. Ook de menumogelijkheden zijn beperkt, maar het is verrassend wat de hobbykoks daarmee op tafel weten te zetten. Het belangrijkste echter is het onderlinge contact, het uitwisselen van wel en wee en de gezelligheid van een gezamenlijke maaltijd!

Een dankbare smulpaap.


Tot zover de ervaringen van deze smulpaap. Als het u leuk lijkt om bij het donderdagdiner gastheer of gastvrouw te zijn en mee te koken stuur dan een mailtje naar donderdagdiner@gmail.com. Bellen mag ook naar 0570-656445. We willen er graag een aantal koks bij hebben.

Met hartelijke groet, Wieger Wijchgel


De dankbare smulpaap in dit artikel is een bezoeker van het donderdagdiner.