Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Uitnodiging herdenkingsbijeenkomst 'Colmschate 40-45'

Op 8 april 2015 wordt om 16.00 uur de openbare herdenkingsbijeenkomst 'Colmschate 40-45' gehouden in de Ichtuskerk, Holterweg 106. Naast enkele toespraken wordt er een presentatie over de gebeurtenissen rond de bevrijding van Colmschate gegeven.

Vervolgens zal burgemeester Heidema een gedenkbord onthullen. Op woensdag 8 april is het zeventig jaar geleden dat Colmschate (het dorp en de buurschappen Snippeling, Oxe, de Bannink en de Vijfhoek) werd bevrijd door de Canadezen. Tijdens de bevrijding sneuvelden in deze omgeving 46 Canadezen, die op een tijdelijke rustplaats in Oxe werden begraven. Bijna niemand kent echter (één van) die bevrijders bij naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Colmschate op verschillende wijzen verzet gepleegd tegen de Duitse overheerser. Bijna altijd bleven deze 'illegale' activiteiten van burgers, uit angst voor represailles, geheim. Ook na de oorlog spraken deze verzetsmensen nauwelijks over hun verzetswerk.

Gedenkbord

Uit eerbetoon aan de 46 gesneuvelde Canadezen en die Colmschatenaren die in de oorlog, met gevaar voor eigen leven, geallieerde piloten en vluchtelingen voorthielpen of op andere wijze actief verzet hebben getoond, schaarde een aantal betrokken (oud-)Colmschatenaren (het comité 'Colmschate 40-45') zich achter het initiatief om een gedenkbord plaatsen. Dit gedenkbord zal naast de vermelding van de 46 namen en de verzetsactiviteiten tevens de route weergeven die de Canadezen in april 1945 hebben afgelegd in deze omgeving. De herdenkingsbijeenkomst in de Ichtuskerk is voor iedereen toegankelijk.