Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

‘De Korenbloem’ onthuld

Op 22 mei is de gerestaureerde plaquette ‘De Korenbloem’ door wethouder Carlo Verhaar onthuld. Voorafgaand aan de onthulling was er een korte bijeenkomst in de Fermerie.

De plaquette is bevestigd op de oorspronkelijke plaats, op de hoek Papenstraat/ Ankersteeg, en herinnert aan de tijd dat in koffiehuis ‘De Korenbloem’ in de jaren dertig in het weekend jonge joodse emigranten bij elkaar kwamen om sjabbat te vieren. Sommigen woonden daar ook. Na de Duitse inval en tijdens de bezetting was hier ook korte tijd een verzamelplaats voor Joden die voor deportatie waren opgeroepen.

Restauratie

De plaquette is voor veel mensen een vertrouwd object en ook stadgidsen met groepen bezoekers of mensen die zelf een stadswandeling doen van de VVV of de Joodse wandeling van het Etty Hillesumcentrum, staan er vaak bij stil. De plaquette was in slechte staat. Onder een groep bewoners van het Noordenbergkwartier ontstond het initiatief om de plaquette te restaureren. De buurtvereniging stond erachter. Door bijdragen vanuit Rentree, sociaal culturele fondsen, leden van de buurtvereniging, ondernemers en WijDeventer kon de restauratie gefinancierd worden en de onthulling op een gepaste en feestelijke wijze plaatsvinden.