Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Beelden en gedichtenbundel als eerbetoon aan Geert Groote

Op zondag 3 september werden 2 bronzen beelden van kunstenaar Karoly Szekeres bij het Geert Groote Huis aan het Lamme van Dieseplein onthuld.

Overhandiging 1e exemplaar gedichtenbundel

De beelden verwijzen naar de cultuurhistorische betekenis van haar belangrijke middeleeuwse stadgenoot Geert Groote. Een groepje betrokken Deventenaren heeft na jaren voorbereiding gekozen voor het ontwerp 'een Zuster en een Broeder van het Gemene Leven', de beweging die Geert Groote is begonnen.

In de bestrating vóór het beeld is een gedicht aangebracht van voormalig stadsdichteres Johanneke ter Stege. Eerder nodigde de stichting Comité Beeld Geert Groote alle Deventer amateurdichters uit voor het maken van een ‘beeldgedicht’ voor de beelden. Er zijn 20 gedichten ingestuurd en samengevoegd tot een gedichtenbundel.

Niels Klinkenberg, bewoner van het Lamme van Dieseplein en lid van het comité, overhandigde het 1e exemplaar aan kunstenaar Karoly Szekeres. De bijeenkomst rondom de onthulling en de uitgave van de gedichtenbundel is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit WijDeventer. De beelden zijn als cultureel erfgoed overgedragen aan de gemeente Deventer.