Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Boek Noordenbergkwartier is te koop

Het prachtige boek Handel Dapper over het Noordenbergkwartier is op vrijdag 13 februari gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst in het stadsarchief werd teruggeblikt op het traject en werden de vele mensen die eraan hebben meegewerkt bedankt.

De 1e boeken werden aangeboden aan stadsdichter Herman Posthumus Meijes en aan oud minister van volkshuisvesting Beelaerts van Blokland. De stadsdichter bracht zijn allereerste gedicht (als stadsdichter) ten gehore dat hij schreef over het Noordenbergkwartier. De heer Beelaerts van Blokland keek met genoegen terug op de tijd dat in Deventer de bewoners de strijd voerden om betaalbare woningen te behouden en te realiseren.

Buurtverzet

Het boek beschrijft het buurtverzet van de jaren 70 en 80. Actievoerders streden tegen de sloop van het Noordenbergkwartier. De gemeente wilde er grote kantoren en parkeergarages bouwen. Dankzij het buurtverzet kwamen er betaalbare woningen en bleef het middeleeuwse karakter behouden.

Terugblik

In dit boek kijken vooraanstaande journalisten terug op deze succesvolle strijd. In levendige verhalen portretteren ze de kleurrijke hoofdrolspelers en laten zien hoe bewoners na jarenlang verzet samen met de gemeente de verwaarloosde wijk wisten te vernieuwen, volgens het principe van ‘bouwen voor de buurt’. De auteurs trekken ook parallellen met acties in andere steden en onderzoeken de huidige protestcultuur. Dat leidt tot een manifest met nieuwe uitgangspunten voor hedendaags burgerverzet. Voor het fraai uitgevoerde boek werd uit het beeldarchief van de Stichting Noordenbergkwartier en het Deventer Stadsarchief geput.

Verkoop

Het boek is te koop bij verschillende Deventer boekhandels. Meer informatie is te vinden op www.handeldapper.nl.