Boek Noordenbergkwartier op komst

Eind oktober werd in de Lebuïnuskerk met betrokkenen en deskundigen een boeiend debat gevoerd over het buurtverzet in de jaren zeventig en de verbindingen naar de huidige tijd.

Aanleiding voor dit debat was het in de maak zijnde boek over het Noordenbergkwartier. Op die middag gaven een aantal van de vooraanstaande auteurs al een inkijk in hun bijdrage.

Handel dapper

Het boek gaat heten “HANDEL DAPPER, lessen uit de strijd om betaalbaar wonen in Deventer”. Actievoerders in Deventer streden in de jaren zeventig tegen de sloop van het Noordenbergkwartier. De gemeente wilde er grote kantoren en parkeergarages bouwen. Dankzij het buurtverzet kwamen en betaalbare woningen en bleef het middeleeuwse karakter behouden. In het boek worden paralellen getrokken met acties in andere steden en kijkt men naar de verbinding met de huidige tijd om weer het heft in eigen hand te nemen. Het initiatief om dit boek te maken kwam natuurlijk uit de buurt zelf.  Het boek verschijnt naar verwachting in februari 2015. Meer informatie op de website van uitgeverij Oostenwind.