Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Onthulling plaquette voor Willem Smid

Op 1 november is Onder de Linden de plaquette onthuld voor de drie jaar geleden overleden buurtarchitect van het Noordenbergkwartier, Willem Smid. Dit gebeurde door de 93 jarige moeder van Willem in het bijzijn van vele belangstellende buurtgenoten, collega’s, familieleden en vrienden.

Thumbnail

Voor de onthulling hadden collega architecten Jim Peters en Johan Kreek al gesproken evenals wijkwethouder Robin Hartogh Heys. Het idee voor een zichtbare herinnering aan Willem Smid ontstond toen hij drie jaar geleden postuum de zilveren legpenning van de stad Deventer kreeg. Dit idee is uiteindelijk uitgegroeid tot een mooi plekje bij de Kranensteeg met uitzicht op de IJssel, met 2 prachtige bankjes, mooie bestrating, nieuwe beplanting en een koperen plaquette. Vele partijen hebben hier een bijdrage aan geleverd. De omwonenden hebben aangeboden om de beplanting te verzorgen. Op de plaquette wordt aandacht geschonken aan Willem Smid zijn werk, samen met Jim Peters in de zeventiger jaren, namelijk het behoud van het Noordenbergkwartier als kleinschalige woonbuurt. Samen met de bewoners werd dit bevochten op de grootschalige plannen van de gemeente voor het Noordenbergkwartier als onderdeel van de ‘Cityvorming’. Er is recent ook een werkgroep opgericht die met financiële steun van het Handel Dapperfonds werkt aan een boek over deze roerige periode in het  Noordenbergkwartier.