Oude Molen tijdens ‘Bathmen spant de Kroon’

200 jaar geleden werd Deventer nog bezet door de Fransen. Kozakken en Pruisen, gelegerd in de bossen bij Bathmen, kwamen de plaatselijke bevolking te hulp en belegerden de stad. Na het vertrek van de Fransen werd in Bathmen de allereerste Oranjevereniging van Nederland opgericht als steunbetuiging aan Prins Willem.

Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Oranjevereniging heeft Bathmen 4 dagen feest gevierd, van 29 mei tot en met 1 juni. Veel  activiteiten in de dorpskern zelf maar ook daar buiten, zoals in buurtschap Oude Molen.

Herbergh Oude Molen

Op Hemelvaartsdag had het buurtschap het Molenplein ingericht als ‘herbergh Oude Molen’. Veel buurtgenoten hadden oude spullen  (Keulse potten, wagenwielen, oliestellen e.d.) ter beschikking gesteld om de sfeer van die tijd te creëren. De herbergiersters verkochten oude gerechten zoals bonensoep, pufferkes en kruudmoes.

Optocht

Op de zondag van de optocht was het mooi weer. Alle figuranten, de aanspanning van de koetsenvereniging en de hessenwagen waren een fantastische bijdrage van Oude Molen aan het geheel. Alle figuranten speelden langs de hele route hun rol, en de herbergiersters deelden hun pufferkes uit. Dat viel bij de jury zo goed in de smaak dat Oude Molen zelfs de 1e prijs won.

Saamhorigheid

Oude Molen heeft een mooie bijdrage geleverd aan ‘Bathmen spant de Kroon’. Ruim 50 Oude Molenaren, van jong tot oud, hebben hun steentje bijgedragen, een voorbeeld van saamhorigheid. Dit is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Vrienden van de Molen, de buurtvereniging en WijDeventer.

Het volledige verslag van de buurtvereniging is hierbij gevoegd.

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Grootte
Verslag buurtvereniging Oude Molen over 'Bathmen spant de Kroon' 49,3 KB